Blog

Circulaire producten met Cradle to Cradle

Circulaire producten met Cradle to Cradle

Afval is voedsel, dat is de filosofie van Cradle to Cradle. Het betekent dat alle materialen na gebruik nuttig inzetbaar zijn in een ander product.

Steeds meer bedrijven willen een bijdrage leveren aan een duurzaam klimaat en volgen een aantal processen om te voldoen aan het Cradle to Cradle label. Dit is hét label dat aantoont of producten een verantwoorde samenstelling hebben voordat ze worden toegepast.

Waarom Cradle to Cradle?

Het doel van Cradle to Cradle is om de kwaliteit van producten en processen te verbeteren. Er zijn vijf verschillende niveaus: Basic, Bronze, Silver, Gold en Platina. Met het instapniveau Basic krijgt een bedrijf geen officiële erkenning, maar zij mogen wel spoedig voor een volgend niveau beoordeeld worden. Middels de verschillende niveaus wordt de certificaathouder continu uitgedaagd om een stapje verder te groeien.

Plan Effect Cradle to Cradle certificering

Een bedrijf wordt niet zomaar Cradle to Cradle gecertificeerd. Om te voldoen aan de eisen van Cradle to Cradle is het belangrijk dat de veiligheid van materialen bovenop staat, er een productieproces zonder schadelijke of chemische stoffen wordt gerealiseerd en dat producten recyclebaar zijn.

Daarnaast wordt er ook gelet op het water- en energiegebruik tijdens het productieproces en in hoeverre een product kan worden hergebruikt.

Kettingreactie in de keten

Ook leveranciers moeten aan de eisen van Cradle to Cradle voldoen. Hierdoor zorgde Plan Effect voor een stimulering van duurzaamheid in de gehele keten. Zo heeft Plan Effect zijn partner voor dichtingsprofielen (Deventer Profielen) geïnspireerd om met Cradle to Cradle aan de slag te gaan. Deze fabrikant heeft op zijn beurt ook weer andere klanten enthousiast gemaakt voor een Cradle to Cradle certificering. Een geweldige kettingreactie die ervoor zorgt dat diverse eindproducten steeds een stukje duurzamer worden.

Gegarandeerd duurzame wandsystemen

De wandsystemen van Plan Effect zijn nagenoeg allemaal Cradle to Cradle Silver gecertificeerd. Het volgende niveau staat alweer op de planning! Alle materialen die in onze wandsystemen zijn verwerkt, kunnen worden teruggegeven aan de natuur. Ook worden onze wanden vaak hergebruikt en krijgen ze een tweede leven.

Deze wandsystemen dragen het Cradle to Cradle certificaat:

Samen duurzaam

Plan Effect is lid van de C2C Bouwgroep. Deze groep bestaat uit bouw gerelateerde fabrikanten die beschikken over één of meerdere Cradle to Cradle certificaten. Het is een platform voor alle partijen in de bouw en ze wisselen kennis, ervaring en informatie uit met andere bedrijven die overwegen om zich te laten certificeren. Samen zetten we onze schouders onder volledige Cradle to Cradle bouwprojecten en we zetten ons in voor een duurzame toekomst.

Plaats een reactie