Afspraak maken
Ricardo Rail | Utrecht
Ricardo Rail | Utrecht
Ricardo Rail | Utrecht

About

“EEN INSPIRERENDE KANTOORINRICHTING, WELKE OOK NOG EENS SPOOR-GERELATEERD IS!”
Dit was de allergrootste wens van het internationale technisch spoorbedrijf Ricardo Rail tijdens de verbouwing van hun nieuwe kantoorpand! WIAR Workplace Performance heeft Plan Effect ingeschakeld om de trein in werking te zetten en creëerde voor hen een passend kantoorontwerp met SKYE in oxide rood, de kleur van treinrails als statement.

LOCATIE CENTRAAL
Ricardo Rail was eerst gevestigd op Hoog Catharijne in Utrecht. Waar de medewerkers voorheen enkel uitzicht hadden op grijze gebouwen, kijkt men nu uit over het water van de Daalsesingel in Utrecht.
De locatie voor de nieuwe huisvesting is aantrekkelijker, waardoor het de werving van nieuwe mensen bevordert. Post COVID trekt het mensen juist naar kantoor als het een goed bereikbare locatie is, veel faciliteiten heeft en modern is ingericht. Bij Ricardo Rail is er altijd een goede werving en selectie geweest, waardoor er veel jonge mensen werkzaam zijn. Zij willen niet alleen maar thuiswerken, maar juist ook op kantoor komen om samen te werken en van elkaar te leren.

SOCIAL SPACE VS TEAM SPACE
Aan een timmerman vragen: “Met welke zaag of bijtel werk je het beste?”

WIAR wil graag van tevoren weten wat de medewerkers belangrijk vinden. Dit vormt de basis voor het kantoorontwerp. Daarom is er voorafgaand aan het ontwerp een werkplek onderzoek gestart. Medewerkers van Ricardo Rail ontvingen een online vragenlijst met werk-gerelateerde vragen, zoals:

1. Hoe veel uur per week breng jij door op kantoor?
2. Welke faciliteiten moet het nieuwe kantoor hebben?
3. Wat zijn essentiële verbeteringen voor het nieuwe kantoor?

Door de komst van COVID zijn de ruimtes van Ricardo Rail tijdens de ontwerpfase flink bijgesteld op basis van flexibel werken. Iets wat het bedrijf tijdens de ontwerpfase niet vaak meemaakt. Uiteindelijk is er 40% Social Space gecreëerd (open ruimtes) en 60% Team Space (kantoorruimtes).

Ricardo Rail is een technisch ingenieursbureau met diverse werkzaamheden. Het bedrijf opereert in diverse gespecialiseerde teams. De open werkvloeren zijn onderbroken door kantoor- en overlegruimten, zodat er open ruimtes ontstaan, waardoor men geen hinder heeft van geluidsoverlast onderling en iedereen geconcentreerd kan werken.

Ook duurzaamheid was een belangrijk speerpunt. De eisen voor duurzaamheid zijn voor Ricardo Rail op elke locatie ter wereld hetzelfde. Mede hierdoor waren de duurzame producten van Plan Effect de juiste oplossing.

 

SKYE ALS STATEMENT IN ONTWERP

Een glaswand met brede profielen aan de boven- en onderzijde vormt het statement van Ricardo Rail. SKYE leent zich hier perfect voor. Er is gekozen voor een coating in de roodbruine Oxide kleur. Hierdoor lijken de profielen van het wandsysteem op een spoorrails. De SKYE wand heeft brede profielen en toch blijft deze nog steeds rank in het ontwerp. De breedte vormt het statement en door de kleur wordt het een zichtbaar onderwerp op kantoor.

“De kleur is best gewaagd, maar door het profiel van de SKYE komt deze goed naar voren. Zou het profiel dunner zijn, dan komt het niet tot zijn recht en is het geen statement meer. Juist door het brede oppervlak geeft het een bijzonder cachet aan het interieur.”, aldus André Roessen, Project- & Contract Manager – WIAR.

Doordat Ricardo Rail affiniteit heeft met ingenieurs en techniek, zijn er op de glazenwanden visuals van bekende ingenieurs afgebeeld.

Project | Ricardo | Plan Effect

 

WIAR & PLAN EFFECT: AL JARENLANG EEN UITSTEKEND TRAJECT

“Al meer dan 20 jaar realiseert WIAR mooie projecten met Plan Effect. Ook tijdens dit project is er weer goed meegedacht met vragen en oplossingen. Plan Effect heeft de beste offerte ingediend. Dat wil zeggen voor zowel de prijs, kwaliteit, planning én duurzaamheid. De voorbereidingen voor het project verliepen soepel en ook tijdens de bouw werden er nauwelijks bijzonderheden gemeld. Als er een melding was, dan werd het snel door het team opgelost. Dat is heel belangrijk en waardevol voor het verloop van het project!”, aldus André Roessen, Project- & Contract Manager – WIAR.

Ook het project Ricardo Rail is weer naar volle tevredenheid van de klant, op tijd en binnen budget opgeleverd. Dat is bewonderingswaardig en belangrijk. Iets waar Plan Effect tijdens elk project naar streeft. Het kantoor van Ricardo Rail is inmiddels een jaar in gebruik. Ook tijdens het gebruik van het kantoorproject zijn er geen bijzonderheden of klachten naar voren gekomen. Alles functioneert zoals het hoort. Het is belangrijk om verder te kijken dan de oplevering en de vraag te stellen: “Wat gebeurt er daarna?”. Hier houdt Plan Effect altijd rekening mee. Alles moet goed blijven functioneren en zo duurzaam mogelijk zijn!