Blog

Wat is Cradle to Cradle?

WAT IS CRADLE TO CRADLE?

Bij Plan Effect vinden we het belangrijk om te denken aan de toekomst. Duurzaam ondernemen is voor ons een bekend begrip. Wij streven er naar om al onze producten te voorzien van een Cradle to Cradle certificaat. Maar wat is Cradle to Cradle eigenlijk? En wat houdt het in?

Principes van Cradle to Cradle
Onze mooie Betuwse fruitbomen leveren elk jaar nieuwe vruchten en bladeren. Aan het einde van het seizoen vallen ze op de grond, maar vormen geen afvalberg. Ze worden omgezet in stoffen die voor de bomen weer een bron van voedsel zijn. Zo gaat dit continu door. In biologische kringen gaat er niets verloren. Dat is goed, want afval is voedsel. Oftewel: alles is een grondstof voor iets anders. Dat is het principe van Cradle to Cradle.

Recyclen
Een steeds groter probleem is het tekort aan grondstoffen en fossiele brandstoffen. De voorraden raken op en daardoor groeien de afvalbergen. We scheiden al meer afval zodat dit gerecycled wordt, denk aan plastic, gft afval of glas. Helaas is dit niet voldoende, om de wereld leefbaar te houden in de toekomst is er meer nodig dan recyclen alleen.

Kringloop
Producten zo produceren zodat materialen in een continue kringloop gehouden worden. Bij het eerste ontwerp moet er al nagedacht worden over de grondstoffen. Welke kun je op een veilige manier oneindig hergebruiken? Aluminium bijvoorbeeld. Hier kan eerst een stoel van gemaakt worden en vervolgens kan deze een nieuw leven krijgen als systeemwanden! Het is wel van belang dat de kwaliteit van het aluminium gelijk blijft. Zo ontstaan er continue kringlopen!

Cradle to Cradle Certificaat
Producten welke aan deze strenge eisen voldoen krijgen een Cradle to Cradle certificaat. Bedrijven die Cradle to Cradle werken onderscheiden zich in de markt. Ze produceren innovatieve producten en besparen op kosten voor afvalverwerking. Voordelen hiervan? Geen bergen afval meer en geen grondstoffen die opraken. Zo zijn we bij Plan Effect goed bezig voor mens, dier en aarde!

Plaats een reactie