Blog

Een nieuwe toekomst voor VORM in monumentaal gebouw De Nieuwe Maaskant

Een nieuwe toekomst voor VORM in monumentaal gebouw De Nieuwe Maaskant

Na jarenlang in Papendrecht gehuisvest te zijn heeft VORM afgelopen jaar zijn intrede gedaan in het monumentale gebouw De Nieuwe Maaskant, terug naar zijn roots in Rotterdam. Van oorsprong was dit een poortgebouw. Hier reden vroeger vrachtwagens en goederentreinen tussen de stad en haven. Dit is de ideale locatie voor VORM om een duurzame, gezonde en groene werkomgeving voor de toekomst te creëren.

De Nieuwe Maaskant, geschiedenis maar ook toekomst
Het oude poortgebouw kwam in eerste instantie vloeroppervlak tekort. Hiervoor moest een oplossing verzonnen worden wat de toestemming van Monumentenzorg kon waarderen. Architektenkombinatie Bos Hofman creëerde daarom een extra verdieping. Een verdieping welke volledig remontabel is. De optopping in glas en staal werd elders in de haven op een bouwplaats geconstrueerd en in zijn geheel vanaf een schip op het gebouw getakeld. Voor de optopping ontwikkelde Architektenkombinatie Bos Hofman samen met VORM een speciale draagconstructie. De extra verdieping wordt gedragen door vier kolommen die door het oude gebouw heen staan.
In het bestaande gebouw zijn alle items die niet monumentaal waren weggehaald, waardoor het originele beton weer in het zicht gekomen. Een combinatie van oude en nieuwe elementen ontmoeten elkaar.

VORM, een gezonde en groene werkomgeving
Een gezonde en groene werkomgeving waren de belangrijkste thema’s voor het interieur. De werkverdiepingen zijn open ruimtes. Voor de afscheiding tussen de werkplekken en samenwerkzones bedacht de Architect verschillende oplossingen. In het middengebied bestaan de plantenbakken uit (hergebruikte) kasten, welke een verschillende hoogte hebben, waardoor er een speels effect ontstaat. Er is ook een duidelijk onderscheid gemaakt door te werken met verschillende vloeren. Bij de werkplekken ligt vloerbedekking en in het middengebied een gietvloer. Zo zijn de ruimtes goed van elkaar te onderscheiden en door de kleurtinten ontstaat er toch verbinding.

In het gehele pand zijn hedendaagse kantoorelementen toegevoegd voor een optimaal werkresultaat. Zo kunnen medewerkers goed samenwerken of zich afzonderen in de stilteruimte. De stilteruimte is in een ware bibliotheekkas gecreëerd. Voor het “even ontspannen” of “even samenzijn” is er het VORM-café. Ook is er een VORM-theater. Dit is een met planten omringde open ruimte met een tribune. Deze kan worden gebruikt voor presentaties of groepssessies.
De meubels bestaan uit nieuwe en bestaande items en de stoffen zijn afgewerkt in de bijpassende groentinten.

De concentratiewerkplekken, projectkamers en vergaderruimtes zijn uitgevoerd in de enkelglas wandsystemen: PE-25 Glass-Concept, EGO en TEN. Er is gekozen voor verschillende typen wandsystemen om iedere ruimte een andere uitstraling en beleving te geven. Door de lichtinval en het ruimtelijk effect is er vanuit alle hoeken zicht op de groene ruimtes.
Het gehele pand is tevens geheel ingericht volgens de laatste richtlijnen omtrent het Covid-19 virus en daarmee coronaproof.

Opdrachtgever: VORM Holding B.V.
Architect: Architektenkombinatie Bos Hofman
Fotograaf: Francois Verhoeven

Plaats een reactie