Blog

Kleding recyclen @ Plan Effect

Kleding recyclen @ Plan Effect

De productiemedewerkers en monteurs van Plan Effect dragen elke werkdag bedrijfskleding. Eens in de zoveel tijd zijn de medewerkers weer aan een nieuwe set kleding toe. Plan Effect heeft alle oude bedrijfskleding verzameld en gaat deze recyclen via het speciale programma van Groenendijk.

Groenendijk was al enige jaren bezig met een onderzoek hoe kleding beter gerecycled kan worden. Dankzij dit onderzoek is het Textiles 4 Textiles programma tot stand gekomen, een Europees traject om kleding automatisch te sorteren. De rol van Groenendijk was om de kleding die gesorteerd werd te recyclen tot nieuwe kleding. Sinds dat project, hebben zij ook een retour serviceprogramma dat bekend als Textile Point. Hierbij bieden zij klanten aan om kleding terug te nemen. Het afgelopen jaar is er 38.000 kilo textiel teruggenomen en duurzaam verwerkt in andere producten.

Er wordt gesorteerd op verschillende stromingen, zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Wollen truien worden bijvoorbeeld weer ingezet voor het maken van mutsen en sjaals. Er wordt ook een groot deel ingezet voor het maken van isolatiemateriaal voor huizen en auto’s.

Het Textile Point bestaat uit een verrijdbare houder met zakken. Er wordt jaarlijks aandacht gegeven aan de verpakkingswijze waarin de producten worden getransporteerd. Ook hier wordt uiteraard gekeken naar een recyclebare verpakkingsvorm. Er is gekozen voor een verzendzak om de kleding retour te nemen. Hierdoor ontstaat er minder ruimtegebrek en lucht tijdens het vervoer. Op deze manier is er ook minder CO2-uitstoot.

Plan Effect vindt dit een geweldig initiatief en werkt hier graag aan mee. Zo is Plan Effect ook continu bezig met duurzaamheid en worden er steeds meer producten Cradle to Cradle gecertificeerd.
Cradle to Cradle is een filosofie waarbij wordt uitgegaan van het principe dat afval gelijk is aan voedsel. Elke grondstof en elk materiaal moet volledig hergebruikt kunnen worden zonder dat het kwaliteit verliest. Nagenoeg alle wanden zijn Cradle to Cradle gecertificeerd.

Wilt u ook een steentje bijdrage in het kader van duurzaamheid? Denk aan het Textile Point van Groenendijk of aan een nieuwe kantooromgeving met Cradle to Cradle gecertificeerde wandsystemen.

Plaats een reactie