Nieuwe kantoor

Hoe gaat onze nieuwe werkomgeving eruit zien?

HET NIEUWE KANTOOR ADEMT SFEER

Hoe gaat onze nieuwe werkomgeving eruit zien? Door de Corona werd een ding duidelijk: er kunnen bergen werk verzet worden vanuit huis, maar … we missen de kantooromgeving. Een plek om elkaar te treffen, om ongestoord te werken en waar we samen plannen maken. Interactie is belangrijk en het kantoor van de toekomst biedt daar ruimte voor. Het is ‘designed to connect’.

Zo’n tien jaar geleden deed Het Nieuwe Werken haar intrede. Niet langer was het kantoor een verzameling bureaus en ruimtes, het werd een flexibele werkplek. De vloeren kregen meerdere functies, bureaus werden gedeeld en de inrichting meer divers. Sfeervol, strak, speels of juist bohemien, het interieurontwerp werd individueler en de inrichting een afspiegeling van de bedrijfsidentiteit. Daarnaast creëerden architecten plekken voor ontspanning. Inmiddels zijn dat geen trends meer te noemen, maar vaste waarden geworden. “Socializen op kantoor wordt steeds belangrijker”, merkt ook Wout van den Brink. “Hoeveel waarde we hechten aan het onderhouden van sociale contacten merkten we afgelopen tijd. Via beeldschermen kunnen we prima samenwerken, daarom denk ik dat we elkaar straks ook online blijven treffen. Maar het mist toch de ongedwongenheid en ruimte voor creativiteit die ontstaat als je elkaar fysiek treft.”

In het ideale kantoor past de gebruiker zich niet aan aan de omgeving, maar voegt het interieur zich naar de medewerkers. Er is gelegenheid voor concentratie, interactie en ontspanning. Van den Brink: “Allemaal aspecten om rekening mee te houden bij het interieurontwerp. Maar ook het (wisselende) gebruik is een punt van aandacht. Op dagen dat iedereen elkaar op kantoor treft, moet er voldoende bewegingsvrijheid zijn. Terwijl op andere dagen – als de werkvloer slechts door een paar mensen wordt bemand – er genoeg intimiteit moet zijn waardoor iedereen zich comfortabel voelt.”

VERLEGGEN VAN DE HORIZON

“Door de manier waarop we kantoren (gaan) gebruiken, is er meer behoefte aan flexibiliteit”, vult Marcel van der Ziel aan. “De manier waarop mensen zich op de werkvloer bewegen is de basis van een goed ontwerp. Vooral de keuze voor wanden is daarbij zeer bepalend. De routing wordt erdoor bepaald, de mate van openheid en geslotenheid én de wijze waarop we samenwerken. Door in een ontwerp verplaatsbare wanden op te nemen, wordt het eenvoudig om vloervelden te vergroten of verkleinen én invulling te geven aan de wensen van verschillende gebruikers. Heb daarnaast oog voor de toekomst. Plan Effect produceert demontabele systeemwanden die hergebruikt kunnen worden en passen in een circulaire economie.” In projecten zoals het hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen was duurzaamheid hét ontwerpcriterium. “Onze wanden zijn Cradle to Cradle gecertificeerd en zijn daarom door de architect gekozen. Maar de gebruiksaspecten zijn minstens zo belangrijk. Glazen wanden zorgen voor een natuurlijke verspreiding van (dag)licht, verleggen letterlijk de horizon van mensen en vergroten de betrokkenheid.”

AANDACHT VOOR INTEGRATIE

Maatwerk en goed advies zijn steeds belangrijker, volgens Van der Ziel. “Wij adviseren graag over duurzaamheid, maar ondersteunen ontwerpers ook als het gaat om het voldoen aan technische eisen. Bijvoorbeeld ten aanzien van de akoestiek. Panelen bestaande uit een combinatie van stof en een aluminium frame absorberen geluid en kunnen overal geïntegreerd worden. Extra aandacht besteden we daarnaast aan de deuren. Willen medewerkers hun collega’s niet horen praten, dan raden we draaideuren aan. Is het maximaliseren van het vloeroppervlak een thema, dan bieden schuifdeuren uitkomst. Waar het vooral om gaat is dat er slim invulling wordt gegeven aan de wensen van de gebruikers. De ene keer zal dat zijn door met glazen wanden ruimtes optisch te vergroten en meer transparantie te creëren. Andere bedrijven hebben meer baat bij het integreren van oplossingen. Dat kan heel divers zijn, variërend van de akoestiek tot ICT. Communiceren medewerkers veel via het scherm dan is het bijvoorbeeld een logische stap om beelddragers te integreren in het ontwerp.”

Taatsdeuren - Plan Effect - TWIN DOORS
EERLIJKE MATERIALEN

Plan Effect ziet dat het interieur en de wanden in toenemende mate de identiteit van bedrijven weerspiegelen. “De inrichting wordt afgestemd op de gebruikers, maar de materiaal- en kleurkeuzes reflecteren de bedrijfsidentiteit. Daardoor worden kantoren eigenzinniger en sfeervoller.” En … is er meer aandacht voor kwaliteit. Van der Ziel: “Bijvoorbeeld eerlijke materialen - die hun herkomst niet verdoezelen en waarvan de materiaaleigenschappen zichtbaar zijn - winnen aan populariteit. Zeker als wanden mooi zijn afgewerkt en er aandacht is besteed aan de detaillering – zoals profielen die in verstek gefreesd zijn - wordt de hele inrichting naar een hoger niveau getild.”
“Details onderscheiden een mooie wand van een designelement”, voegt Van den Brink toe. “Zeker nu het gemiddelde kantooroppervlak afneemt, zien gebruikers de toegevoegde waarde hiervan. Kantoren hebben minder wanden, dus een custom made scheiding, die vakkundig is vervaardigd, heeft grote toegevoegde waarde.”

NIEUWE ENERGIE

Tot het beste resultaat kom je samen. Daar zijn Van den Brink en Van der Ziel van overtuigd. “Neem de creativiteit van architecten; wij krijgen daar steeds nieuwe energie van. Het zet ons aan om nieuwe oplossingen te zoeken, nieuwe lakken te ontwikkelen en de mogelijkheden van andere materialen te verkennen. Zo was een paar jaar geleden zwart dé kleur, tegenwoordig is er veel meer vraag naar andere tinten en structuurlakken die refereren naar de historie van een pand of juist dienen om het ontwerp te verzachten. Dat leidde tot een nog diverser assortiment, waarin ook andere materialen zijn opgenomen.” Vooral naar combinaties met hout is veel vraag bij Plan Effect en is al in meerdere projecten toegepast. Zoals bij Adyen en het hoofdkantoor van de Bijenkorf waar de combinatie van houten plinten en stalen profielen het interieur zakelijk en warm maakt. Terwijl bij de oude chocoladefabriek Baronie gekozen werd voor industriële glaswanden met ronde hoeken en licht getint glas.

SYNERGIE

Binnenkort wordt dit glas in de eigen productie in Geldermalsen geproduceerd. Plan Effect investeert in een hypermoderne glasstraat met een capaciteit van 70.000 m2. Daarmee ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Van der Ziel: “Onze productie en eigen R&D afdeling zijn dé trots van Plan Effect. Doordat we alles in Nederland produceren kunnen voldoen aan de hoogste eisen en goed inspelen op de meest uiteenlopende vragen.” Vragen die vaak voortkomen uit het bouwteam. “Dat we in een vroeg stadium betrokken worden vinden we geweldig. Het stelt ons in staat om met architecten de meest fantastische ontwerpen te realiseren. Onze ontwikkelaars zetten we daarom graag en veelvuldig in. Dat de lat steeds hoger komt te liggen zien we als een uitdaging die we niet uit de weg willen gaan. Want vanuit de synergie versterken we elkaar en wordt de verbinding tastbaar.”

BRAINSTORMEN OVER UW NIEUWE KANTOOR?

Neem contact met ons op of stel direct uw vraag via de Whatsapp functie op onze website.

CONTACTGEGEVENS

Showroom Plan Effect
De Elzenhof 11
4191 PA Geldermalsen

Postbus Plan Effect
Postbus 239
4190 CE  Geldermalsen

+31 – 345-587000
info@planeffect.nl

KvK 11023969
IBAN NL70 RABO 0347 9273 19

CONTACTFORMULIER